Moje VEGrecepty

 
Chtěli byste vyzkoušet nějakou obměnu jídelníčku a nemáte inspiraci? Nebaví vás stát u plotny dlouhé hodiny, ale nevíte, jak na to? Můžete se inspirovat jednoduchými recepty, které jsem vyzkoušela ve své kuchyni...
 
Sama jsem byla vždy spíš "antikuchařka". K vaření jem se nehnala a raději jsem využila nabídky spolubydlících. To ale znamenalo, že jsem se pak cítila hloupě. Oni vaří a já ne. Pak se ještě přidaly zdravotní problémy. Začala jsem proto studovat, jak si vylepšit zdraví a zároveň jíst potraviny, které mi budou chutnat.
 
Dříve mi příliš nechutnaly některé druhy zeleniny, ale zjistila jsem, že vše záleží na jejich úpravě. Pokud produkty zpracováváme s citem, projeví se to na celkovém výsledku.
 
Při vaření vycházím ze 6 zásad, které dodržuji.

6 zásad vaření

 
  • VEGanské suroviny - pokut získám vajíčka z domácího chovu, poruším 100 % VEGanství, ale vše se dá vytvořit i s náhradou vajec
  • snadná příprava - nejsem zastánce dlouhého postávání v kuchyni, a proto jsou má jídla většinou hotová do 30 minut
  • lokální suroviny - vždy se snažím shánět suroviny, které vyrostly v místě, kde právě jsem
  • STOP dlouhému vaření - zelenina přichází dlouhým vařením o cenné vitamíny
  • roční období - v létě se hodí lehčí a chladnější jídla, v zimně opak
  • barevnost - člověk jí i očima, a proto jsou velkým pomocníkem v kuchyni čerstvé bylinky a barevná zelenina